Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Το σύνθημα ένα: «Στα χέρια του λαού η προστασία των δασών»

Με κεντρικό σύνθημα «Οσο η γη θα είναι εμπόρευμα, τα δάση θα καίγονται», πλήθος Αθηναίων, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, ανταποκρίθηκαν χτες το βράδυ στα κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εμπρηστική πολιτική του δικομματισμού και να διεκδικήσουν να πάψει η εμπορευματοποίηση της γης. Σημαντική ήταν η παρουσία νέων ανθρώπων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

«Ανοίγοντας» τη χτεσινοβραδινή εκδήλωση, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος σημείωσε πως αυτό που κρύβουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι πραγματική αιτία της συμφοράς που βιώνουμε τις μέρες αυτές είναι το αδηφάγο, αχόρταγο καπιταλιστικό σύστημα, που έχει υποτάξει τα πάντα στη λογική του μέγιστου κέρδους. Είναι ευκαιρία - συνέχισε - στις επικείμενες εκλογές να τους κόψουμε τα φτερά, την ασυδοσία, την έπαρση, να μειώσουμε σημαντικά τη δύναμή τους.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, ο κεντρικός ομιλητής Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι εμπρηστές των δασών είναι γνωστοί και είναι αυτοί που χρόνια τώρα επιβραβεύουν στην πράξη τούς καταπατητές. Που όταν χτίζονται αυθαίρετες πολυτελείς βίλες, τις νομιμοποιούν. Που αποχαρακτηρίζουν δασικές εκτάσεις για να ικανοποιήσουν συμφέροντα μεγαλοσχημόνων. Που δε δίνουν ούτε ένα ευρώ για την πρόληψη των πυρκαγιών, αρνούνται να καλύψουν τις ανάγκες σε έμψυχο υλικό και υποδομές για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση. Που διαιωνίζουν τα προβλήματα των εποχικών δασοπυροσβεστών.




Από τη συγκέντρωση στην Αθήνα. Στο βήμα ο Κώστας Καζάκος

Τόνισε ακόμα ότι το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα αγωνίζονται για την ανατροπή των δασοκτόνων νόμων που ψήφισαν κι εφαρμόζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οτι διεκδικούν την πλήρη αναδάσωση των καμένων περιοχών, αλλά και την ύπαρξη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και ενίσχυσης της δασοπυρόσβεσης.

Απαρίθμησε κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν άμεσα, όπως να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία - ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης - ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρείες, επίσης και από την Εκκλησία. Να μην τσιμεντοποιηθεί ο Ελαιώνας και το Φαληρικό Δέλτα, το Ελληνικό, το άλσος Βεΐκου κι άλλοι χώροι που έχουν μπει στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου. Επανέλαβε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ ο λαός να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας των δασών.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικών Τηλεοράσεων Αττικής, Γιώργος Δεληκάρης, είπε χαρακτηριστικά ότι αντιμετωπίσιμη φωτιά είναι αυτή που δεν ανάβει. Οτι σε αυτό ακριβώς υστερούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Αν είχαν προβλέψει τους λόγους που οδηγούν σε εμπρησμούς και τους είχαν εξαλείψει, τότε μόνο από ατυχήματα και τρελούς θα άναβαν φωτιές, επισήμανε. Συμπλήρωσε ότι τότε θα ήταν πολύ ευκολότερο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από το να προλάβει κανείς τους εργολάβους που έχουν στρατηγική και ξέρουν πότε, πού και πώς θα «χτυπήσουν». Εχουμε την ευκαιρία στις επόμενες εκλογές να τους τιμωρήσουμε με την ψήφο μας, κατέληξε.

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Β. Λέκκα, και Λ. Χαλκιά, ενώ έπαιζε και το συγκρότημα «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό». Που φυσικά δεν ήταν δυνατό να μην πάρουν θέση. Ο Λ. Χαλκιάς μίλησε για κανιβαλισμό επί της γης. Χαρακτήρισε χρέος τη συμμετοχή τους στη χτεσινή συγκέντρωση, συμμετοχή που όπως τόνισε έχει σχέση με το περιβάλλον, την ίδια τη ζωή, τα παιδιά μας. Ο Β. Λέκκας έκανε σαφές ότι μπορεί χθες οι Αθηναίοι να συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για τις πυρκαγιές, αλλά ουσιαστικά η εφαρμοζόμενη πολιτική δίνει κάθε μέρα λόγους πολλούς και διαφορετικούς για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Να σημειωθεί ότι στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Αρβανιτάκης, Κ. Παρασκευάς, Γ. Μαρίνος και Σπ. Χαλβατζής, όπως και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Θ. Παφίλης.


αναδημοσίευση από το www.rizospastis.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχει φτιάξει blog η κνε Χολαργού? Καλή αρχή σύντροφοι. Καλό θα είναι να διαφημιστεί κιόλας, και να ενημερώνεται με νέα, ώστε να ενημερωνόμαστε όσοι δεν έχουμε σταθερή επαφή με την καθημερινότητα του Χολαργού.

Georgia είπε...

Na eisai kala! oloi prospa8oume wste na ginei o,ti kalutero einai dunato apo merias mas! to zhthma einai na paroun meros ki alloi se auth thn prospa8eia wste na anoigei h koubenta!

pks_csd είπε...

kalws sas brhkame kai emeis!

Ante kai kalh synexeia!

pks-csd.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια παιδιά για την προσπάθεια σας απο ένα νέο γείτονα, μαζί σας για κάθε βοήθεια.

Ανώνυμος είπε...

BΛΕΠΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ , ..ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ..