Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Τραγικός θάνατος για τρεις πυροσβέστες


Κάηκαν ζωντανοί τρεις εποχικοί δασοπυροσβέστες, ενώ ένας τέταρτοςνοσηλεύεται στη μονάδα ενατικής θεραπείας με 45% εγκαύματα σε όλο του το σώμα, στη προσπάθεια τους να κατασβέσουν πυρκαγιά στη περιοχή Δοξαρό του δήμου Κουλούκωνα Ρεθύμνου Κρήτης, καταδεικνύοντας με το χειρότερο τρόπο τη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πυροσβεστικό σώμα. Οι Νικήτας Κορομηλάς 34 χρόνων, Στυλιανός Μαρκάκης 37 χρόνων και Ηρακλής Τζανάκης 40 χρόνων συμπληρώνουν με το πιο τραγικό τρόπο το μακρύ κατάλογο των νεκρών του πυροσβεστικού σώματος που φτάνουν τα τελευταία 9 χρόνια ( 1998-2007) τους 20 ξεπερνώντας τον αριθμό των νεκρών από την ίδρυση του πυροσβεστικού σώματος το 1911 έως το 1998!!!
Η πυρκαγιά ξεκίνησε στη 1.20 χτες το μεσημέρι, 35 χιλιόμετρα μακριά από το Ρέθυμνο. Στην αρχή έκαιγε χόρτα και με σύμμαχο τον δυνατό αέρα επεκτάθηκε σε ελαιόδεντρα. Στη συνέχεια έφτασε σε δύσβατο σημείο όπου υπήρχαν πουρνάρια. Εκεί, κλήθηκαν να πάνε, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εκ των οποίων οι 7 εποχικοί.
Το τμήμα χωρίστηκε στα δύο προσπαθώντας να σβήσει τις μικροεστίες που υπήρχαν. Το ένα με τους τέσσερις εποχικούς ξαφνικά κυκλώθηκε από τις φλόγες και αφού βρισκόταν μακριά από το όχημα, προσπάθησε να ξεφύγει. Ομως, δεν τα κατάφεραν με εξαίρεση τον ένα που μπόρεσε και διέφυγε, έχοντας όμως υποστεί εγκαύματα. Οι άλλοι τέσσερις πυροσβέστες, που βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων, βλέποντας τις φλόγες να τυλίγουν τους συναδέλφους τους, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσω ασυρμάτου, αλλά δεν πήραν απάντηση.
Ο πρόεδρος του σωματείου εποχικών Πυροσβεστών Ηρακλείου μιλώντας στην εφημερίδα Ριζοσπάστης είπε: «Τα κάψανε τα παλικάρια. Αυτό που έγινε ήταν έγκλημα. Τα 'βάλαν να σβήσουν μια πυρκαγιά που δεν απειλούσε τίποτα».Ακόμα, αποκάλυψε πως το 90% των πυροσβεστών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά, ήταν εποχικοί. Και ανέφερε ότι «φέτος μείωσαν και τους μόνιμους. Οι επικεφαλής πέρσι ήταν 24, ενώ φέτος 18».
Το λυπηρό αυτό γεγόνος δείχνει για άλλη μια φορά τις ελλέιψεις σε προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό στο πυροσβεστικό σώμα αλλά και τη πολύ σοβαρή έλλειψη εκπαίδευσης των εποχικών δασοπυροσβεστών. Το αίτημα της μονιμοποίησης τους προβάλλε ι για άλλη μια φορά επιτακτικό και όσο κι αν η κυβέρνηση ποιείν την νήσσαν, οι ευθύνες για το χαμό των πυροσβεστών αλλά και των χιλιάδων στρεμμάτων δασικών εκτάσεων σε όλη τη χώρα θα βαραίνουν τη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της προκατόχου της.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάποιοι τον συνδικαλισμό τον αναγάγουν σε εξυπηρέτηση των στενών κοματικών συμφερόντων ή σε λιβάνισμα του Υπουργού και όχι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων τότε ανακοινώσεις των "συνδικαλιστών" σαν και αυτές που αναφέρονται στο άρθρο αυτό θα είναι τα άλοθι ή τα κατηγορητήρια ανάλογα αν ο ένας πόλος του δικοματικού μας συστήματος είναι στην κυβέρηση ή την αξιωματική αντιπολίτευση.
Οι ελείψεις προσωπικού και ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε μόνιμους εποχικούς αξιωματικούς κλπ φέρουν σε αντιπαράθεση τους εργαζόμενους εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και του κεφαλαίου. Ο χαμός των πυροσβεστών δεν είναι τίποτα διαφορετικό από εκείνους που σκοτώθηκαν από την έλειψη μέτρων και μέσων ασφαλείας στις φάμπρικες ή στα ολυμπιακά έργα.
Το δικαίομα στην κατοικία γίνεται αντικείμενο εκμετάλευσης από διάφορους κερδοσκόπους που δεν διαστάζουν να οικοπεδοποιείσουν και κάποια δάση επιδιόκοντας την αύξηση των κερδών τους!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς επαληθεύθηκα οι τρεις της ζώνης θανάτου του Περάματος δεν είναι ήρωες και κανείς από τα αστικά κόματα δεν έχει τίποτα να πεί.