Δευτέρα 6 Αυγούστου 2007

Οι διακοπές και η ξεκούραση δεν είναι πολυτέλεια… Είναι δικαίωμα!


Την ώρα που τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγάλων ξενοδόχων «χτυπάνε κόκκινο» οι νέοι εργαζόμενοι, οι μαθητές και οι φοιτητές, κοιτάνε το δικαίωμα τους στις διακοπές… με το κιάλι.

Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους: Σχεδόν ένας στους δύο δεν θα κάνει διακοπές φέτος, πάνω από 400.000 παιδιά δεν μπορούν να κάνουν λίγες μέρες διακοπές. Εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα νέοι, θα στερηθούν το δικαίωμα αυτό για να δουλέψουν προσωρινά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε θέσεις μερικής απασχόλησης, «ελαστικοί» για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ακόμα κι όσοι τελικά καταφέρουν να ξεφύγουν για μερικές μέρες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα εισιτήρια και τη διαμονή τους σε κάποιο μέρος.

Οι αιτίες για την κατάσταση αυτή έχουν χρώμα: είναι η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στο όνομα της «ανάπτυξης» και της «ανταγωνιστικότητας», ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τις παραλίες, απελευθερώνει τα ναύλα, χαρίζει νέα προνόμια στο τουριστικό κεφάλαιο. Είναι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που χειμώνα-καλοκαίρι κάνει τη νεολαία το «παιδί για τα θελήματα» του κεφαλαίου, παίρνει πίσω ακόμα περισσότερα εργασιακά δικαιώματα, εντατικοποιεί τη δουλιά και τις σπουδές.

Αθήνα, 17-7-2007
Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: