Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Παραμένει το αντιπαιδαγωγικό και αντιδραστικό του πλαίσιο

Με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για το βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι αλλαγές που έγιναν στο βιβλίο Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, όπως προκύπτει σαφέστατα και από τη συνέντευξη της Μ. Γιαννάκου, δεν αλλάζουν το αντιπαιδαγωγικό και αντιδραστικό πλαίσιο του βιβλίου, όπως αναμενόταν και είχε εξαγγελθεί από την υπουργό Παιδείας. Η διανομή του βιβλίου "Ματωμένα Χώματα" στους μαθητές του Δημοτικού αποτελεί πυροτέχνημα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με το πνεύμα των νέων βιβλίων και προγραμμάτων, από τα οποία έχει εκτοπιστεί η προοδευτική λογοτεχνία όπως και κάθε ιδέα που μπορεί να προκαλέσει βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμό στους μαθητές.

Το βιβλίο παραμένει στο "παιδαγωγικό" πλαίσιο των νέων προγραμμάτων που αναπαράγουν στο έπακρο την αποσπασματικότητα, τη σύγχυση, το σχετικισμό, την ιδεολογική μεροληψία και καταστέλλουν τη δημιουργικότητα των μαθητών.

Το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το βιβλίο Ιστορίας ως βιβλίο που προπαγανδίζει τις ιμπεριαλιστικές αρχές και αξίες, στρέφεται κατά των κοινωνικών αγώνων του 20ού και των προηγούμενων αιώνων, διαγράφει την κοινωνική πάλη της εργατικής τάξης και του λαού στην Ελλάδα και διεθνώς. Εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση να ξαναγραφτεί η ιστορία. Παραποιεί πολλά γεγονότα και σκόπιμα αποσιωπά άλλα. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ κατήγγειλε την κριτική που γίνεται στο βιβλίο από εθνικιστική σκοπιά, που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου ιμπεριαλιστικού νομίσματος.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι είναι χρέος των εκπαιδευτικών να διδάξουν στους μαθητές την ιστορική αλήθεια, απομονώνοντας ταυτόχρονα τις εθνικιστικές κραυγές».


αναδημοσίευση από το www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: